2021.08.18

Miercuri, 18 august 2021, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, au efectuat o vizită la Palatul Episcopal din Sighetu Marmatiei, care, după efectuarea lucrărilor, va primi destinația de Centrul Cultural și Pastoral „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”.

Această vizită a avut ca scop stabilirea ultimelor detalii dinaintea recepției lucrărilor cu privire la utilitatea fiecărui spațiu din interiorul clădirii, cât și amenajarea spațiului exterior. Munca pentru realizarea celui mai important edificiu cultural reabilitat după Revoluție, a inceput cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin în anul 2015, iar contractul de finanțare a fost semnat în 29 noiembrie 2017.

Lucrările de reabilitare au început în 28 septembrie 2018 și au ca termen de finalizare data de 30 noiembrie 2021. În prezent, imobilul este reabilitat în procent de 90%, lucrându-se în continuare la finisajele interioare, restaurarea picturii, placarea pardoselilor cu elementele identice cu cele de acum peste 100 ani, dotarea sălii de spectacole artistice cu elementele pentru scenă, scaune, corpuri de iluminat, apoi , în exterior la captarea apelor pluviale, construirea gardului împrejmuitor, refacerea curții interioare.

La ședința de comandament au mai participat domnul Vasile Moldovan, primarul municipiului, executantul lucrării, proiectantul general, dirigintele de șantier, echipa de proiect. După finalizarea execuției, proiectul va trece într-o nouă etapă de digitizare a obiectivului de patrimoniu cât și la dezvoltarea serviciilor de marketing, astfel încât să se creeze un circuit cultural-religios din care edificiul să facă parte. În cadrul acestui imobil va fi expus primul iconostas care a fost parte a paraclisului episcopal al palatului, carte religioasă veche, icoane sau obiecte bisericești de patrimoniu.

Inaugurarea Centrului Cultural-pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” va avea loc în primăvara anului 2022.