Publicat in 3 Dec 2024 de Scoala de Artă
„DOMNULUI PROFESOR, CU DRAGOSTE ”
La 112 ani de naștere, poetul și pictorul “Gheorghe Chivu” a fost omagiat la Sighetu Marmației !
Reprezentanții instituțiilor de cultură (Centrul Cultural Sighetu Marmației, prin serviciul de formare şi perfecţionare în domeniul culturii, artei „Gheorghe Chivu”(Școlala de arte), Serviciul de difuzare a cărţii (prin imprumut), informare şi documentare, „Laurenţiu Ulici” și membrii familiei Zaharia (Gelui Zaharia, Sorin Haga și Angela Ardelean) au adus un omagiu poetului și pictorului Gheorghe Chivu, personalitate marcantă a vieții culturale sighetene și a Maramureșului.
La mormântul din Cimitirul Central din Sighetu Marmației s-au aprins candele, au foste depuse jerbe de flori, cei prezenți au rostit o rugăciune pentru odihna „Domnului Chivu”. Pe mormânt, alături de candele și flori a fost așezată cartea dedicată poetului și pictorului Gheorghe Chivu.
Au vorbit despre artist prof. dr. Ioan Dorel Todea, ing. dr. Gelu Zaharia, geolog dr. Sorin Halga și au adus un omagiu Ileana Matus –manager și Cristina Kovy- șef serviciu.
La biblioteca municipală „Laurențiu Ulici” s-a vernisat expoziția cu lucrările pictorului Gheorghe Chivu (din colecția familiei Zaharia), a unor artiști, câștigători ai concursului în edițiile anterioare și ale celor care au au fost prezenți la cea de-a cinsprezecea ediție din acest an.
În deschiderea evenimentului a vorbit dl. Vasile Moldovan primarul municipiului Sighetu Marmației. Cei prezenți au evocat personalitatea dascălului, pictorului, poetului, omului de cultură care s-a bucurat de respectul comunității locale, unde toți i se adresau cu respect “Domnu’ Chivu“.
Inițiatorul acestei forme de omagiere a lui Gheorghe Chivu, prof. Ion Ardeleanu Pruncu a evocat momentlul organizării acum 15 ani evenimentului care apoi a fost continuat de prof. Ioan Tivadar și în prezent de Cristina Kovy și magerul Centrului Cultural Ileana Matus.
Prof.dr. Ioan Dorel Todea a prezentat pe scurt cartea dedicată poetului și pictorului, „Gheorghe Chivu- destin liric” evidențiind câteva din trăsăturile esențiale ale lui Gheorghe Chivu. Autorul a mulțumit reprezentanților familiei Zaharia pentru sprijinul acordat atât prin informații inedited cât și din punct de vedere finaciar alături de Centrul Cultural, manager Ilean Matus.
Au rostit câte un scurt cuvând de omagiere: ing. dr. Gelu Zaharia, geolog dr. Sorin Halga, Ioan Tivadar, Ileana Matus, Cristina Kovy. Atmosfera a fost întregită de recitalul instrumental dăruit de profesorii serviciul de formare şi perfecţionare în domeniul culturii, artei „Gheorghe Chivu” (Viorel Bledea, Dezideriu Serator, și )
Familia Zaharia (din Baia Mare) a acordat „Premiul Ana Zaharia” pentru cel mai bun elev de la clasa de pictură a Școlii de Artă „Gheorghe Chivu” tânărului Raul Goteciuc. Elevii claselelor de iconografie – prof. Irina Szemkovics și pictură – prof. Zolopcsuk Robert au fost în număr mare prezente cu lucrări pe simezele expoziției. Juriul din acest an a acordat următoarele premii: locul I- Stan Ioan Daniel, locul II- Dohotar Adriana; locul III, Kadar Sidonia, mențiune, Petrovan Maria.
Prin acordarea numelui poetului și pictorului Gherogeh Chivu, Școlii de artă din Sighetu Marmației, organizaea unor simpozioane în fiecare an la data de 2 decembrie (ziua de naștere a artistului), tipărirea din fondurile Școlii de artă a cărții „Gheorghe Chivu-Opera omnia”, organizarea concursului de artă plastică, tipărirea monografiei și studiului critic „Gheorghe Chivu-destin liric” de prof.dr. Ioan Dorel Todea, comunitatea locală păstrează vie amintirea unei personalități marcante în viața cultural-artistică a Maramureșului
Gheorghe Chivu a fost unul dintre cei mai reprezentativi dascăli sigheteni s-a născut în Dobrogea, în localitatea Chirnogeni (judetul Constanța), la 2 decembrie 1912, dată trecută ca valabilă în toate actele. Incepând din 1948 se stabilește la Sighetu Marmatiei, ca profesor al Școlii Normale. A fost vreme de câțiva ani și profesor la Școala Populară de Artă din Sighetu Marmației.
În domeniul picturii, a oglindit în pânzele sale viața țăranilor maramureșeni, plaiurile acestui colț de țară, dar și nostalgicele piesaje dobrogene, a fost membru al Uniunuii Artiștilor din România, filiala Baia Mare.
S-a făcut însă remarcat îndeosebi ca poet. Îsi începe activitatea poetică timpuriu, în paginile revistelor Lumea, Revista Fundatiilor si Claviaturi.
În 1946 primeste "Premiul scriitorilor needitați", pentru volumul "Zumbe". După aceasta reușită, urmează o tăcere de 13 ani. După 1957 Gheorghe Chivu revine cu versuri în reviste prestigioase precum "Tribuna", "Steaua", "Familia", "Tomis", "Gazeta literara", "România literara". Pe lânga participarea la plachete și antologii colective, îi apar volumele de versuri "Zumbe" (1966), "Apocrife" (1969), "Metope" (1972); Cantoria (1980); Brazde străbune, (1984).
Membru al Uniunii Scriitorilor din România, a condus Cenaclul "George Coșbuc" al scriitorilor sigheteni și a fost vreme de patru ani președintele juriului „Festivalului de poezie" de la Sighetu Marmației. În 1992 s-a obținut aprobarea pentru a-i atribui Școlii de Artă, numele unuia dintre cei mai iubiți și devotați profesori ai ei: dascălul, pictorul și poetul Gheorghe Chivu !
Publicat in 3 Dec 2024 de Scoala de Artă