La mijlocul secolului al XIX-leaa Sighetul avea aproape 7000 de locuitori, era un târg prosper cu bresle tradiționale, cu câteva școli, grădinițe, un liceu și o Academie de Drept.
Locuitorii orașului nostru unguri, români, ruteni, nemți, evrei au simțit nevoie unei școli cu invățamant artistic pentru eucația copiilor lor.
Astfel pe 1 mai 1867 se deschide Școala Localăde Muzică în orașul nostru, fiind prima forma de învățământ artistic și totodată acesta fiind strămoșul școlii noastre.
Pe lângă dezvoltarea excepțională a vieții muzicale, viața artistică a Sighetului se imbogățește cu o Scoală de Dans și o școală de pictură numită și Școala de Pictură de la Palat.
Pe parcursul aniilor și a schimbărilor politic, școala locală de muzică cunoaște o dezvoltare deosebită, astfel în anul 1948 devine Conservator Popular de Muzică iar in toamna anului 1952 va primi un nou act de identitate și se va numi Școala Populară de Artă - Sighet, cu secțiile: muzică, arte plastice, coregrafie și artă dramatică.
Școlile populare de artă similare au fost inființate tot atunci in număr de 16 la: Arad, București, Brăila, Brașov, Cluj, Craiova, Lugoj, Oradea, Petroșani, Ploiești, Reșița, Satu Mare, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighet și Tărgu Mureș.
Palatul Culturii, clădirea emblematică a orașului nostru găzduiește si asigură zeci de ani un ambient potrivit și impozant vieții artisitice si culturale.
În 1948 Conservatorul Popular de Muzică are primul director pe prof. Petre Dreab urmat de Ludovic Brukstein, școala având noua nomenclatură.
De-a lungul anilor școala, sub îndrumarea directorilor deosebiți și a corpului profesoral eminent asigură eleviilor o instruire și o viață artistică deosebiă.
După Ludovic Brukstein la conducerea școlii vine prof. Ioan Ardelean Mecena, în perioada căruia, poezia iși face loc sub cupola palatului.
1989, anul revoluției, la conducerea școlii vine Ioan Ardeleanu Pruncu și odată cu revoluția, numele școlii devine Școala de Artă Gheorghe Chivu în memoria pictorului și fostului profesor al școlii.Școala reînvie, fiind frecventată de numeroși elevi la diferitele secții: artă populară, canto, coregrafie, artă fotografică, pian, vioară, acordeon, chitară, percuție, teatru de păpuși, saxofon, artă plastică.
În 2010 la conducerea școlii vine prof. Ioan Tivadar. Se fac demersuri pentru ca școala sa obțină certificat ISO, ceea ce se și realizează, dar după scurt timp în 2013 Școala de Artă Gheorghe Chivu împreună cu Biblioteca Municipală Laurențiu Ulici și Casa de Cultură sunt comasate sub o singură instituție – Centrul Cultural Sighet. După o perioadă scurtă, în anul 2017 Centrul Cultural părăsește Palatul, fiecare serviciu primind o locație nouă în diferite puncte ale orașului, școala în mare parte primind sediul în clădirea fostului Restaurant Zimbru.
Actualmente serviciul Școala de Artă Gheorghe Chivu are ca și sef serviciu pe prof. Cristina Kövy Cincu, prof. coregraf din anul 1985, fiind fostă absolventă a Școlii Populare de Artă Sighet – secția coregrafie.
În prezent, școala are 11 profesori la următoarele catedre: