Articole si Evenimente

eveniment

Eminescu, omagiat de Ziua Culturii Naționale la Sighetu Marmației.

Publicat in 16 Jan 2024 de Sabo Florian


Eminescu, omagiat de Ziua Culturii Naționale la Sighetu Marmației.

 În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești” ajunge la inimile celor care îl omagiază. Mihai Eminescu a fost o personalitate copleșitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăția şi farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că ''fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci", potrivit criticului literar Tudor Vianu.

 Cu prilejul aniversării Zilei Culturii Naţionale şi a 174 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu, Primăria și Consiliul Local Sighet , Centrul Cultural Sighet în colaborare cu Colegiul Național Dragoș Vodă și Liceul Tehnologic Marmația  au  realizat o manifestare dedicată „Luceafărului poeziei româneşti”.

În cadrul evenimentului, elevii clasei a V-A , Vraja Sara, Ardeleanu Alexandru, Mununar Maria, Ilieș Erik, Tiran Elena, Hotico Raul, Rus Anastasia, Rad Ionuț au recitat poezii de Mihai Eminescu, Simion Sara a interpretat un cantec pe versuri de Mihai Eminescu , coordonați  fiind de doamna Prof. dr.  Lozbă Raluca, elevii  clasei a XI-a B  au recitat cate doua strofe din Luceafărul  în șapte limbi  si anume Rednic Andrea  - română, Băiculescu Maia - italiană, Iurkuț Despina -  ucraineană, Man Liviu - franceză, Szeibert Erika - engleză, Bledea Roxana - aromână,  Halas Sara - rusă, coordonați de doamna Prof. Dr.  Chindriș Otilia din cadrul Colegiului Național Dragoș Vodă precum și un grup de elevi care au recitat poezii de Eminescu, de la Liceul Tehnologic Marmația coordonați de doamna profesor Vlașin Daniela. Programul artistic a fost încheiat de cantautorul Gheorghe Ștețca care a interpretat doua cântece pe versuri de Mihai Eminescu. 

 Eminescu va rămâne în conștiința poporului nostru ca un suflu viu, alături de marii poeți ai lumii, fiind un model și o întruchipare a veșniciei pentru generația actuală.

Publicat in 16 Jan 2024 de Sabo Florian

Galerie Foto